Дятел перелітний птах чи ні? Шукаємо відповідь на ці та інші питання

Кожен з нас мав можливість чути стукіт дятла. Коли спостерігаєш за цією юркою різнобарвною пташкою, диву даєшся, як у такому маленькому тільці вистачає сили, щоб довбати з такою швидкістю і старанністю дерево. Що знаємо ми про це пернате трудівника? Дятел - перелітний птах чи ні? Де він живе? Чим харчується, крім комах? Як розмножується? Відповіді на всі ці питання, а також фотографії красивою і корисною птахи представлені в статті. Приємного читання та перегляду!

Зовнішній вигляд

Сімейство дятлових складається з 30 різновидів птахів. Мешкають вони практично по всьому земній кулі, крім Ірландії, Нової Зеландії, Австралії, Антарктиди. Найпоширенішим представником цього сімейства у Росії є строкатий дятел. Перелітний птах чи ні він, про це ми дізнаємося пізніше, а поки поговоримо про його зовнішні особливості.

Дізнатися строкатого дятла можна по забарвленню: чорно-білому тулуба і крил, червоної "шапочці" на голові і такого ж кольору перышкам нижній частині хвоста. Лапи у птиці короткі, не пристосовані до пересування по землі. Але будова кінцівок (тонкі довгі розчепірені пальці) дозволяє пернатому добре притискатися до стовбура дерева. Гострі пазурі гачкуваті добре чіпляються за кору, що дозволяє птахові міцно триматися на вертикальній поверхні. Дзьоб має долотообразную форму. Завдяки такій будові цієї частини тіла дятел легко жартує частинки стовбура і довбає деревину. Швидкість ударів дзьоба досягає 10 разів за секунду.

Де живе?

Дятел - лісовий птах. Цей факт підтверджує вся література енциклопедичного характеру. Але не можна сказати, що цей вид пернатих мешкає тільки в лісі. Правильніше буде зауважити, що це дика птиця, яка живе там, де є дерева. Крім лісу, ми можемо спостерігати строкатих дятлів практично в кожному міському дворі і парку. Селяться птахи цього виду в дуплах, які довбають в стовбурах дерев самі для того, щоб відкласти в них яйця і вивести пташенят. Дятел - зимующая або перелітний птах? Про це ми дізнаємося після того, як ознайомимося з інформацією про те, чим харчуються представники цього виду пернатих.

Що їсть дятел?

Ця птиця всеїдна. У теплу пору року основним ласощами для неї є комахи: гусениці, мурахи, павуки, різноманітні жуки. Дятли, що живуть біля водойм, можуть поїдати дрібних ракоподібних і равликів. Бувають і випадки, коли пернаті цього виду живляться яйцями і пташенятами дрібних порід диких птахів (горобців, синиць). У населених пунктах спостерігати дятлов можна на звалищах, де вони поїдають харчові відходи. У холодну пору року дятел, корисний птах, ласує насінням рослин, переважно дерев хвойних порід. Навесні представники цього роду пернатих люблять побалувати себе березовим соком. Вони довбають дірочку в корі дерева, поки солодка рідина не почне капати, а потім її п'ють.

Як зимує дятел?

З представленої вище інформації про те, що їсть птах в холодну пору року, можна зробити висновок про те, що дятел - зимующая птах. І це абсолютно вірно. Дятел живе там, де він народився. І якщо він з'явився на світло там, де буває зима, значить, у тому місці він її і перечікує. Міграція птахів цього виду може бути на невеликі відстані, тільки в період лютих морозів. Тоді дятли можуть лісі перекочовувати ближче до населених пунктів. З харчуванням у цей час їм дуже нелегко. У сніжні зими знайти корм пернатим практично неможливо. Саме з цієї причини дятли і можуть перелітати до людського житла. Небайдужі люди підгодовують цих, втім, як і інших зимуючих птахів, розвішуючи на деревах і дахах будинків годівниці з їжею. З настанням перших теплих днів пернаті "стукачі" або знову повертаються на свої місця проживання, або приживаються назавжди в околицях населеного пункту.

Розмноження

Отже, дятел перелітний птах чи ні? Відповідь на це питання ви дізналися, а далі поговоримо про те, як проходить у них період розмноження. В кінці зими представники цього роду птахів збираються в невеликі зграйки. Самці видають гучні звуки, що нагадують тріск, таким чином запрошуючи самочок до спаровування. Коли пара утворилася, вони вибирають дерево і починають облаштовувати місце гніздування. У квітні-травні самка дятла відкладає яйця в кількості від 3 до 8 штук. Пара насиджує їх поперемінно. Пташенята з'являються на 15 добу. Ще місяць малюки залишаються в дуплі, куди самець з самкою приносять їжу. До кінця липня оперилися пташенята починають вчитися літати, але вже до цього вони самостійно виходять з дупла і пересуваються по дереву, міцно чіпляючись за кору своїми гострими кігтиками. Дятли-батьки піклуються про своїх дітей до кінця літа, поки ті не навчаться впевнено літати, самостійно добувати собі їжу. Після цього наступає період, коли всі представники пернатого сімейства розлітаються, і кожен з них починає жити окремо. Наступної весни цикл розмноження починається знову.

Цікавий факт

У розмові про те, дятел перелітний птах чи ні, як живе і чим харчується цей представник світу пернатих, хочеться згадати ще одне його назва - лісовий санітар. Чому називають його саме так? Тому що він знищує шкідливих комах - скаже кожен з нас. Відповідь правильна, але не зовсім повний. Дятел довбає тільки хворі дерева. На молодих здорових рослинах ви його не побачите. На живому зеленому дереві він буде довбати тільки в тому місці, де воно хворіє. Таким чином птах усуває вогнище хвороби та захищає рослину від подальшої псування. Ось такий він, маленький пернатий лісовий санітар!