Птахи Південного Уралу: опис, назви й фото, опис, характеристики, середовище проживання і особливості видів

На Південному Уралі географія земної поверхні досить різноманітна. Це і наявність гір, лісів і полонин. Клімат в регіоні континентальний, холодні зими чергуються з жарким літом. Багато річок і озер даної зони сприяє строкатому різноманітності пернатих. Птахів Південного Уралу можна розділити на водоплавних і лісових, хижаків і тих, кого охороняє Червона Книга. Є птиці, які залишають рідні місця взимку у пошуках теплого місця для проживання і більшої кількості їжі. Інші залишаються вірними своєму ареалу і переживають зимові холоди з терпінням.

У статті розглянемо птахів Південного Уралу, назви одних відомі всім - горобець, ворона, грак, синиця, щиглик, чиж, сорока і т. д., інші - більш рідкісні. Люди, які живуть у містах і далекі від Південного Уралу, багатьох не бачили, про деяких тільки чули. Ось на них ми і зупинимо особливу увагу.

Степові птахи

У степовій і лісостеповій зоні проживає більше 60 різних видів птахів. На рівнинах багато гризунів, якими харчуються хижі птахи.

На фотографії знятий в польоті орлан-білохвіст.

Ось деякі з степових птахів:

  • орел-могильник;
  • орлан-білохвіст;
  • змієїд;
  • кібець;
  • дербник;
  • балобан;
  • чорний гриф;
  • лунь польовий, луговий, болотний і т. д.

Дербник

Розглянемо ближче одну з птахів Південного Уралу під назвою дербник. Це дрібний сокіл, який має довжину тіла 24-35 див.

Це дуже рідкісна птиця, яка остерігається густих заростей лісу, воліючи їм відкриті степи або береги річок і озер. Як і у багатьох хижих птахів, раціон дербника складається з дрібних гризунів, птахів, ящірок, ловить навіть комах.

Гніздо така птиця не в'є на деревах, а на землі, серед каміння - у щілинах скель. Живе дербник в природних умовах до 11-річного віку, з кожної кладки висиджує самка від 3 до 4 яєць кольору охри з бурими плямами.

Колір дорослої птиці допомагає йому бути непомітним серед каменів і степів. Зверху плоске покриття має буро-сизий колір, на животі оперення біле з темними коричневими плямами. Полює на невеликій висоті, при пікетуванні складає крила.

Лісові мешканці

У лісах Південного Уралу птахи поділяються на жителів модринових або змішаних лісів та хвойних. Одним з найбільш великих представників пернатих вважається глухар, вага яких досягає 6 кг. Названа птах за типом поведінки самця в період токування. Він настільки зайнятий пошуками самки, що повністю глухим до кроків мисливців, чому ті невимовно раді.

На фотографії можна розглянути токующего глухаря.

На лісових галявинах зустрічається тетерів. Він, звичайно, значно менше глухаря, але теж вважається великою птицею. Вага самця може досягати 1,4 кг Тетерів найчастіше в пошуках їжі бродить по землі, але при потребі майже вертикально злітає на гілки. На деревах відчувається себе також чудово, до того ж, швидко літає на пару кілометрів, хоча зовні схожий на курку.

Повзик

Давайте уважніше розглянемо ще одну птицю Південного Уралу, назва якої - звичайний повзик.

Це мобільна невеликий птах, що живе в будь-якому типі лісів. Пересувається спритно і швидко по гілках і навіть стовбуру дерева, часто бачили її догори лапками на корі. Розмір її лише 14 см, важить вона до 25 грамів. Тіло щільне, з маленькою головою і довгим дзьобом. Колір оперення може змінюватися в залежності від ареалу проживання. Найчастіше, це помаранчева нижня частина, сірі крила і маківка голови, область очей має чорну рівну смужку, що переходить у дзьоб, підборіддя світлий. Вважається галасливої птахом, змінює при співі кілька пересвистов. Поруч можна зустріти дятла, рябчика, свиристель, зозулю, дрозда, солов'я, синичку, зяблика та інших лісових птахів.

Птахи-мандрівники

Деякі птахи пристосувалися до суворих умов уральських зим. Це всім відомі воробей і снігур, голуб і синиці, ворони і галки, сороки, описаний вище повзик і сойка, свиристель і рябчик. Залишаються зимувати і хижі птахи Південного Уралу. Це нічна мисливиця сова, пугач, занесений в Червону книгу, сокіл і яструб. Природно, що нікуди не відправляються і великі птахи - глухар та тетерів, їх родич фазан. Клесту в хвойному лісі теж вистачає насіння шишок.

На фотографії нижче перелітний птах з яскравим оперенням - щиглик.

До перелітних птахів Південного Уралу можна віднести таких особин: гусак, лебідь, грач, соловей, ластівка, плиска, перепел, жайворонок, шпак і чиж, щиглик і зяблик, стриж і зарянка. Живуть біля води чаплі та лелеки теж відлітають у теплі місця гніздування. Не зимують і дрозди, лелеки, зозулі і іволга. Перераховувати можна довго, так як світ пернатих на Уралі величезний.

Плиска

Розглянемо докладніше представника перелітних птахів - трясогузку.

Плиски бувають двох видів - жовта і біла. Так як перша зустрічається досить рідко на даній території, то поговоримо про білу особину. Живуть ці птахи невеликими зграйками біля водойм, в'ють гнізда в щілинах скель, під мостами або прямо на ґрунті. Гнізда мають пухку форму, складаються з тонких гілочок, всередині птахи ретельно вистилають дно клаптиками вовни і навіть волоссям. За літо гніздяться два рази. Коли восени готуються до перельоту, то збираються у великі зграї.

Птахи Червоної книги Південного Уралу

Завдяки моніторингу рідкісних видів птахів даній області, орнітологи додали в Червону книгу Південного Уралу ще 74 види пернатих. Це пов'язано з розширенням господарської діяльності людини, незаконними діями людей у природних заповідниках, кількістю доріг і транспортних засобів, жертвами яких нерідко стають птахи.

На фотографії нижче - журавель-красавка.

Через ефективних охоронних заходів деякі особини, занесені до списку рідкісних птахів, розмножилися і запропоновано їх було викреслити з книги. Це не може не радувати. Наприклад, шилоклювок розплодилося багато, але на території Південного Уралу проживає обмежена їх кількість. А деяких перевели в додаток №3 Червоної книги, що означає, що чисельність починає збільшуватися, як приклад можна привести ситуацію з ходулочником, авдоткой і пеганкой. А от чорний лелека, на жаль, виключений із списку зовсім з іншої причини. Вже кілька років на Південному Уралі його жодного разу не зустрічали.

На фотографії - рідкісний птах оляпка.

У Червоній Книзі можна зустріти і описаних вище птахів. Це дербник і балобан, степовий орел і деякі види лунів і т. д. Із зникаючим птахами Південного Уралу - з фото, назвами можна ознайомитися у виданні, випущеному в 2005 році. Докладніше познайомимося з однією унікальною птахом.

Кучерявий пелікан

Цей вигляд за розміром перевершує свого рожевого побратима. Отримав свою назву за присутність на тім'яній частині голови завитків на пір'ї.

Оперення у виду світло-сіре, а мішок на дзьобі виділяється яскраво-помаранчевим плямою. Це дуже великий птах, що досягає довжини 180 см, розкриті крила складають майже 3,5 м.

Кучерявий пелікан чудово літає, часто ширяє в небі, широко розставивши величезні крила. Багато часу проводить на поверхні води, відпочиваючи і харчуючись рибою. Пір'я птиці намокають у воді, тому він намагається підняти крила якомога вище, а потім довго сушить дзьобом. З-за цієї особливості він також не пірнає за рибою, а чекає її наближення. Потім опускає у воду тільки дзьоб і хапає здобич. На землі пересувається кумедно, перекочуючись з боку на бік. З поверхні води піднімається вільно.

Живуть кучеряві пелікани невеликими групами, і тільки при перельоті в теплі краї об'єднуються у величезні зграї птахів в яких може досягати 300 особин. Гнізда будує сім'я пеліканів спільно. Самець приносить гілки, а самка їх укладає некрасивою купою, причому деталі скріплюються між собою послідом. Знайти гнізда можна в заростях очерету або на плавучих острівцях.

У статті коротко описано лише кілька птахів, що проживають на Південному Уралі. Якщо вас зацікавила тема, можете переглянути фотографії пернатих, зазначених у статті в Інтернеті. Бережіть навколишню природу!