Птах дупель: опис, середовище існування, особливості виду, розмноження, життєвий цикл, характерні ознаки і особливості

Дупель - це невеликий птах сімейства бекасовых, що має кілька назв: латинське, що зустрічається в підручниках з біології, Gallinago media, по-німецьки її найменування співзвучно із російським - Doppelschnepfe. Його ще називають белокуприком. Відноситься до загону ржанкоподібних.

Деякі плутають даного представника з бекасом, але якщо придивитися уважніше, то можна помітити ряд відмінностей, які розглянемо нижче в статті. Також читач дізнається особливості життєвого циклу птиці дупель з фото та описом її характерних рис і особливостей поведінки в шлюбний період. Також здивуємо вас результатами досліджень шведських орнітологів, які вивели даного представника пернатих на перше місце серед інших перелітних птахів.

Зовнішній вигляд

Зовні птах дупель дійсно має величезне схожість з бекасом. Такі ж буро-коричневі смужки на голові, що йдуть від дзьоба до верхівки, однак черевце не біле, як у бекаса, а всі у плямах, що нагадують брижі, що йде впоперек тіла. Яскравим відмінністю цих двох видів вважають наявність трьох крайніх кермових пер, білого кольору у дупеля, зрідка з сіруватою брижами. Це особливо виділяється у тільки що злетів з землі птиці.

У дупеля (белокуприка) дзьоб коротше, але сильніше. Забарвлення у самок і самців ідентична. Досвідчені орнітологи розрізняють за масою і розміром крил при зльоті. Самки трохи більше чоловічої особини по вазі, однак розмір крила у самців довше, як і дзьоба. Наведемо дані досліджень в таблиці нижче:

Розміри самець самка
вага (грам) 130 - 205 160 - 230
довжина тіла (см) 24 - 31 24 - 31
розмах крил (см) 43 - 48 43 - 48
довжина крила (см) 13 - 14 12,5
довжина хвоста (см) 5 - 6 5
довжина дзьоба (см) 6 - 7 6

Злітає птах дупель трохи важкувато, у порівнянні зі своїм родичем, але політ рівна і тривалий. Дзьоб має темно-бурий колір, ближче до основи переходить у жовтуватий відтінок. Молодняк відрізняється від дорослих особин тільки відсутністю білої частини стернових пер, у них вона з чорними строкатими плямами. Розмір у птиці дупель нагадує міських голубів, лише дзьоб довше.

Ареал проживання

Дупель поширений на території Євразії від країн Скандинавського півострова до берегів річки Єнісей. Проте в Центральній Європі його можна зустріти рідко, тому і в Білорусі, і в Україні його внесли в список зникаючих видів у Червону книгу. В азіатських країнах зрідка зустрічають даних птахів, кілька зустрічей були зафіксовані навіть в Індії. У Росії її чисельність достатня, тому на неї навіть полюють, проте чисельність також страждає від діяльності людини по осушенню боліт.

Птах селиться дупель на луках з великою вологістю, любить болотисті місця з низькою рослинністю, береги річок з верболозом або ольховником. Восени починається сезонна міграція цих перелітних птахів, які обрали для зимівлі центр і південь Африки, зрідка зупиняються в країнах на березі Середземного моря або на островах Великобританії.

Звички і характер

Птах дупель веде самотній спосіб життя, навіть восени перед відльотом у теплі краї ви не побачите численних зграй, вони відлітають або на самоті, або в кількості 10-12 особин. Це полохлива птиця, яка веде нічний спосіб життя, може годуватися в сутінках - до заходу сонця та перед світанком сонця.

Якщо її хтось або щось налякає, то вона відразу злітає, видаючи крилами характерний гул. Крила досить важко піднімають тіло, і через 30 метрів птах опускається назад на землю. Політ невисокий, приблизно на висоті 3 або 5 метрів. Однак якщо почує постріл мисливця, то може полетіти набагато далі і сховатися на галявині в середині лісу.

Чим харчується дупель?

Раціон даної птиці складається з дрібних молюсків і дощових черв'яків, яких він витягує своїм дзьобом з болотистих місць, у м'якому торфі. Подобаються дупелю і личинки, і самі комахи. Крім тваринної їжі живиться дупель і рослинами. Його можна зустріти на картопляних і пшеничних полях, де птахи поїдають насіння і зернятка. Якщо рік видався дощовим, то дупель може з'явитися і на плантаціях проса і конюшини.

Вже з середини літа дані пернаті починають запасатися жиром для тривалого перельоту в теплі краї. Вилітають з рідних місць вони товстими і незграбними, важко злітаючи з поверхні землі, однак за час перельоту втрачають весь запас жиру повністю, тому прибувають на зимівлю худими і виснаженими.

Як співає белокуприк?

Почути спів дупеля можна вчасно токування. Для цієї мети самці збираються великими групами на галявинах чи відкритих луках. Спів складається з складних тризвуків, тріскоту, посвисти і дзвону, які почергово змінюють один одного. Пісня може триває кілька секунд, звуки дупель видає як голосом, так і тріскотнею дзьоба.

При переляку, коли птах раптово злітає в повітря, вона найчастіше робить це в повному мовчанні, зрідка видаючи глухе кректання. Голос птаха дупель звучить наступним чином:

«ффрррить-тититю-фьить-тититю-фъитъ-тіті-тюрррр» або «биббе-лібі-бибиб».

Сезонна міграція

Досить цікаві відомості опублікували після свого дослідження шведські орнітологи. Вони вимірювали швидкість і витривалість птахів під час сезонних перельотів в теплі місця і зробили неймовірне відкриття. Виявляється, що дупель - це не тільки найшвидша у світі птах, здатна летіти зі швидкістю 100 км на годину, але і сама витривала.

Дослідники прикріпили на спинах 10 самців дупеля геолокаторы, що мають вагу 1,1 грам, і засікли, за який період часу вони досягнуть місць зимівлі. Виявилося, що птахи перелетіли з Швеції на зимівлю в центральну частину Африки за три дні, подолавши 6800 км, причому, як з'ясувалося пізніше з допомогою даних із супутників, попутного вітру на їх шляху не було. До того ж стало відомо, що птахи жодного разу не торкнулися земної поверхні, хоча велика частина шляху пролягає на сушею, вони не їли і не спали весь час перельоту.

Токування

Відразу після повернення на рідну землю птахи збираються на луках і невеликих прогалинах між боліт для пошуку пари для спарювання. Кожен рік токування відбувається на тих же самих обраних птахами місцях, хоча самці в пошуках самки можуть подорожувати до сусідів, на майданчик неподалік.

Самець після прильоту вибирає своє власне місце, втоптує його лапками. У однієї особини може бути кілька таких вирівняних майданчиків. Починається процедура токування пізно ввечері або на початку ночі. Самець демонструє себе самиці, роздуваючи груди, махаючи крилами і розправляючи хвіст віялом, виблискуючи білими пір'ям. При цьому видає особливі звуки, які нагадують удари металевого предмета по дерев'яній поверхні.

Якщо самка проявляє інтерес, самець починає ходити навколо неї, приймаючи ефектні на його погляд пози. Якщо з'являється суперник, то самці вступають у бій, а ті, за чию прихильність відбувається бійка, спостерігають за подіями в стороні. Виграв самець злучається з обраної представницею і після цього благополучно залишає обраницю, надалі зовсім не беручи участь у будівництві гнізда і вихованні пташенят.

Гніздування самок

Місце для гнізда шукає і облаштовує самка самостійно відразу ж після токування і спаровування. Місце для висиджування яєць знаходиться на землі, зазвичай в густій траві або чагарнику на сухій ділянці землі. Невелике поглиблення, приблизно 3,5 см, самка вистилає сухою травою або м'яким мохом. Розмір самого гнізда має діаметр 14 див. Зазвичай кладка зноситься одна за рік, але якщо розорене гніздо хижаками, то можлива повторна. Перша відбувається у другій половині квітня.

Яйця у дупеля мають брудно-бурий колір і грушовидну форму шкаралупи, з сіруватими плямами. У кладці може бути не більше 4 яєць, вагою 23 грама. Висиджує їх тільки самка протягом трьох тижнів. Ще два тижні пройде перед тим, як пташенята покриються пір'ям. Ростуть і розвиваються вони досить швидко, так як вже через місяць чудово перелітають слідом за матір'ю з місця на місце в пошуках їжі. В цей період вони порівнюються з нею в розмірах, проте знаходяться поруч ще до 45 днів. На фото птах дупель зображена разом з маленьким пташеням, колір оперення якого максимально ховає його в навколишній місцевості, роблячи малопомітним для хижаків.

Життя пташенят

Підрослі пташенята покидають матір в кінці липня або на початку останнього місяця літа. Вони перелітають на відкриті луки і поля, прибережні смуги річок і кочковатые болотисті місця, де велике скупчення різноманітних комах, слимаків, черв'яків і іншої дрібної живності, яку так люблять ці птахи. Однак, якщо літо видається дощовим, і береги річок затоплені водою, то вони переправляються на посівні поля вівса або льону, харчуючись їх зернами. Люблять зростаючий конюшина.

Пташенята вдосталь наїдаються, готуючись до дальнього перельоту. Вже до початку вересня поступово починають відлітати на місця зимівель. Окремих дупелів можна зустріти ще в жовтні. Помічено, що відлітають вони поодинці або маленькими групами тільки по ночах, тому відліт птахів відбувається непомітно, втім, як і повернення назад.

Полювання на дупелів

М'ясо дупеля досить смачне і ніжне, тому мисливці з радістю чекають початку сезону полювання. З-за того, що популяція цих птахів з кожним роком все зменшується через діяльність людини, дозволяється полювати на них тільки з настанням серпня, коли пташенята вже підросли і набрали необхідну масу для перельоту.

Полювати на дупелів просто, так як птах летить по рівній лінії й досить низько над землею. Особливістю белокуприка вважається його витримка. Вони можуть довго сидіти на одному місці без руху і злетіти мало не з-під ніг людини, здатні зачаїтися від собак в кущах або високій траві в надії, що їх не помітять.

Удачею вважається виявити одного белокуприка, так як зазвичай поруч причаїлося ще кілька. Навіть початківець мисливець не прийде додому без повної сумки підстріленою видобутку.

У статті дано повний опис птиці дупель або, по-іншому, белокуприка з фотографіями і цікавими відомостями. Незважаючи на те, що птах на території Росії ще не внесено в Червону книгу, потрібно слідувати правилам і не полює в заборонений період токування і вирощування потомства.