Птах глупиш: опис, середовище проживання, харчування, фото

Птах глупиш із загону буревісників назву отримала за свою довірливість, так як абсолютно не боїться людини. Глупыши - морські птахи, яких часто плутають з чайками. Вони виглядають дуже милими, але є далеко не такими беззахисними, як здаються.

У відкритому морі часто літають з промисловими кораблями, за що отримали назву ship-followers - "наступні за кораблем".

Зовнішній вигляд

Птах глупиш має щільне тіло розміром 45-48 сантиметрів. Розмах крил - більше метра. Маса тіла дурника становить 650-850 грамів. Зігнутий дзьоб на кінці у вигляді гачка. Він тонший і коротший, ніж у чайок. Дзьоб може змінювати своє забарвлення. Навесні і влітку він стає жовтим зі світло-зеленим відтінком, а в осінньо-зимовий період набуває темно-зелений відтінок, що наочно видно на фото дурника нижче.

Оперення птиці жорстке і густе, тільки в області черевця воно більш м'яке. Линька буває один раз в рік.

Хвіст у дурника на кінці злегка закруглений. Цей вид пернатих має крилами великого розміру, які мають загострену форму. Це можна розглянути на фото птиці дурника в польоті.

Лапи цього виду пернатих досить сильні, незважаючи на невелику вагу самої птиці, і закінчуються гострими кігтями.

Забарвлення глупишей буває двох видів: темний і світлий. При першому варіанті голова, шия і черевце птахи мають білий колір, а спина і хвіст - попелясте. У другому випадку глупиш забарвлений в сіро-бурий відтінок. Але зустрічаються і різні перехідні варіанти забарвлення. Вже за зовнішнім виглядом пташенят можна визначити майбутній тон дорослої особини.

Ніздрі птахів являють собою ороговілі трубочки. Через них глупыши виводять з організму зайву сіль.

Під час польоту, який відрізняється особливою плавністю, птахи рідко змахують крилами. З боку це виглядає як взмывающий вгору літак.

Доросла особина видає низький трубний легіт, іноді схожий на каркающий крик.

Середовище існування

Сьогодні існує два види глупишей. Це Fulmarus glacіalіs, які мешкають в північній півкулі, і антарктичні - Fulmarus glacialoides. Між собою представники цих видів дуже схожі, їх розрізняє лише середовище проживання.

Звичайні глупыши поширені у північних морях від межі полярних льодів до Британії. Раніше вони були жителями виключно Крайньої Півночі, але останнім часом поширилися далеко на південь, так як їх чисельність сильно зросла.

Атлантичні представники мешкають на території протяжністю від пакових льодів на півдні до тропічних широт в районі холодних течій.

Глупыши - кочують птиці. В період міграції вони пересуваються ближче до екватора.

На суші птахи мешкають тільки в період гніздування, проводячи основну частину свого життя на морі.

Харчування

Основу раціону дурника становить морська їжа: планктон, кальмари, креветки, риба, медузи. При необхідності в якості їжі використовується і падаль, і рибні відходи. У період розмноження можуть вживати рослини.

Полюють глупыши на поверхні водойми, занурюючи голову в воду до рівня очей. Але вони можуть пірнати на глибину до півметра. Їжу ловлять дзьобом і поглинають цілком.

Експериментально доведено, що глупыши здатні відчувати їжу на відстані до трьох кілометрів.

Ці птахи не летять далеко від берега, а намагаються прогодуватися на риболовецьких судах.

Глупыши дуже ненажерливі, вони здатні заковтнути їжу вагою навіть в півкілограма. Вже через кілька годин вони знову голодні і готові відправитися на пошуки їжі.

Звички

Птахи глупыши гніздяться зграями, які можуть налічувати тисячі особин, або парами на скелястій місцевості островів. Самець починає " залицяння ще на воді. Він витягає своє тіло вгору, махає крилами і видає специфічні крики.

Потім самець деякий час чекає, поки обраниця прийме рішення. Витримавши паузу, вона ніжно кудкудакає і в знак згоди вдаряє його дзьобом. Сформована пара залишається разом все своє життя.

У спокійну погоду птахи відпочивають на поверхні води. Варто піднятися невеликому вітерцю, глупыши, як і всі представники буревісників, злітають у повітря і можуть перелітати на досить значні відстані. Вони активні в будь-який час доби.

Глупыши прекрасно маневрує під час польоту, навіть в сильний шторм здатні слідувати за гребенем хвиль. На землі, навпаки, пересуваються на лапах вельми незграбно.

Перебуваючи у водному середовищі, ці птахи досить мовчазні. Почути їх можна крик переважно під час шлюбного сезону.

Засоби захисту від ворогів

Незважаючи на те що глупыши виглядають дуже беззахисними, вони такими не є. При нападі ворога вони здатні захистити себе, вистрілюючи в нього з дзьоба маслянистою рідиною, має неприємний запах. Навіть пташенята володіють майстерністю снайпера.

Це речовина знаходиться в преджелудке птиці. Воно має у своєму складі жирні кислоти і тригліцериди. При низькій температурі повітря така рідина перетворюється на віск. Вона може мати колір від прозорого до червоно-коричневого.

Цей спосіб захисту глупишей не тільки володіє ефектом несподіванки і здатність відлякувати допомогою неприємного запаху, але і є досить небезпечним для ворога. Потрапляючи на пір'я птиці і застигаючи, масляниста рідина склеює їх, отчого птах не може ні літати, ні плавати, що іноді закінчується смертю від переохолодження. Самі ж глупыши від цього не страждають: вони вміють очищати свої пір'я від цієї речовини.

Основне призначення маслянистої рідини - служити певним "паливом" і забезпечувати достаток енергії птиці при тривалих перельотах. Вона також використовується в якості харчування для пташенят.

Звідси і пішла назва Fulmarus, яке в перекладі з древнескандинавского означає full - "брудна", mar - "чайка".

Розмноження

У квітні глупыши прилітають на місце розмноження і готуються до виведення потомства. Гнізда глупишей розташовуються в будь-якій частині скелі: від підніжжя до вершини.

На відміну від інших представників буревісників, ці птахи не ховають їх. По суті, це невелике поглиблення, наповнене травою. У травні або на початку червня самка відкладає всього одне яйце за сезон. Воно має велику форму і білий колір з маленькими темними плямами.

У висиджуванні потомства беруть участь особини обох статей. Кожен з них проводить у гнізді близько тижня, змінюючи один одного. Той, хто вільний, займається своєю їжею, щоб наступні кілька днів провести без їжі. Цей процес триває два місяці.

Потомство

З'явився на світ пташенят годують один раз на добу, що для нього цілком достатньо. Протягом 12-15 днів один з батьків перебуває з ним, зігріваючи його тіло своїм теплом. Потім пташеня глупишей залишається на самоті, поки дорослі літають у пошуках їжі для його харчування.

Через п'ятдесят днів малюк приступає до занять з плавання і вчиться літати. Як правило, для цього потрібно близько двадцяти днів. Потім у вересні-жовтні колонія розпадається, і птахи розлітаються в різні боки, тримаючись невеликими групами. Вони не звикають до вибраних місцях гніздування і часто їх міняють.

Особини глупишей досягають статевої зрілості у віці не менше 6-8 років. Тривалість життя цих представників пернатих - більше сорока років.

Популяція

Незважаючи на те що глупыши - промислові птахи, вимирання цим пернатим не загрожує. Полювання на них ведеться в невеликих масштабах, так як м'ясо не вважається досить смачним. Винятком є район Уманака, де поширений збір яєць глупишей. Тут з середини червня до середини серпня заборонено полювання на них.

Популяція глупишей досить численна. В Атлантиці представників цього виду налічується близько трьох мільйонів, а в Тихому океані - близько чотирьох мільйонів особин.